Angol állásinterjú skype-on

Hogyan készülj fel a skype-os angol nyelvű állásinterjúra?


Előfordul, hogy a cégek skype-os angol állásinterjút kérnek Tőled. Egy új tanuló fordult hozzám skype-on hogy segítsek neki ebben. Leírta, hogy egy cégnél dolgozik és egy új pozíciót ajánlottak neki cégen belül, de még az átvétel előtt lesz egy skype-os interjúja az új vezetőjével. Erre kellett őt felkészítenem. Volt rá pár napunk az interjú előtt, így beraktunk 3x60 perces órát egymást követő napokra. (péntek, szombat, vasárnap)

A diák röviden vázolta a helyzetet, átküldte a CV-jét. Én elláttam tananyaggal. Az első órán elpróbáltuk az egészet, ami nem ment jól. A diák félt, bizonytalan volt, sete – suta, azt se tudta hova nézzen, mit mondjon, fiú-e vagy lány.

Jó sok házi feladatot kapott mind írásban, mind szóban. Ezeket nagyjából még aznap este át is küldte skype-on, én pedig már elég későn, de kijavítottam és visszaküldtem. Másnap reggel 8h-kor óránk volt (szombaton) és a diák ezeket gyönyörűen megtanulta.


Nagyon szépen el tudta mondani a bemutatkozást, a CV-t, a legfontosabb kérdésekre a válaszokat, mindezt folyamatosan angolul. Végre érezni lehetett a magabiztosságot, stabilitást. Még így is voltak benne nyelvtani hibák, amiket egy vájt fülű nyelvtanár kihall, de elmondtam a diáknak, hogy nála nem ez a lényeg, hanem az hogy lássák benne a lelkesedést és ügyesen, szépen, folyékonyan mondja el amit akar. +mit tegyen ha megakad.

Most már ezt a pozitív benyomást keltette, meggyőző volt, nyugodt és magabiztos. Ez azért következett be, mert minden fő félelmét, bizonytalanságát átbeszéltük, leírta, kijavítottam és gyakorolta szóban, még ilyen rövid idő alatt is.

A 3. óránkon ismét kikérdezés és megbeszélés lesz, főpróba random kérdésekkel. Már ügyesen ment a kamerába nézés, bár néha kiesett a praxisból és a monitoron a másik félt nézte (engem), nem a kamerát. Ezt is gyakorolni kell!

Azért írtam ezt a cikket, mert ez egy konkrét tapasztalat, és hogy mindenkit bátorítsak arra, hogy ügyes felkészüléssel, akár segítséggel milyen gyors és döntő eredményeket lehet elérni! Első alkalommal a szereplését nagyon bizonytalannak éreztem, külső szemlélőként elbizonytalanított volna, de a 2. alkalom után biztos vagyok benne hogy nagyon elégedettek lesznek vele.

Igen, ennyit számít a felkészülés és a megfelelő lelki hozzáállás! Minél többet gyakorolsz, annál jobban megy! Fontos, hogy mind tartalmilag, mind nyelvtanilag jó legyen amit mondasz és az is nagyon lényeges, hogyan mondod!

Skype-on a technikai dolgokra is figyelni kell, jól látszódj a kamerában, elég éles, hangos legyen, tiszta kép és hang, megfelelő háttér, megvilágítás, hangerő, távolság, külső zajok, ruházat, haj, póz, hova nézel, internet kapcsolat stb. Interjú előtt állíts le minden más futó alkalmazást, letöltést, zárj be minden nyitva lévő alkalmazást, programot, böngészőt.

Gondoskodj róla hogy a gyerekek ne akkor akarjanak játszani, filmet nézni, zenét hallgatni a neten, játszani veled. Megosztott internet esetén beszéld meg előre a szobatársaddal, hogy ne akkor akarjon letölteni, online filmet nézni, vagy zajjal járó tevékenységet végezni.


Az ajtót, ablakokat csukd be, ne szűrődjenek be hangok, utcazaj, gyerekzsivaj, telefoncsörgés. A házi
kedvenceket tedd ki (különben felugrik az asztalra, a nyakadba és belebámul a kamerába) és figyelj rá hogy ne legyen okuk kaparni az ajtót, nyávogni vagy ugatni egyfolytában, mert éhes, ki kell mennie, stb.
U.ez érvényes a családtagokra is... :-) Tisztába kell tenni, etetni kell ...    Be kell engedni a családtagot, mert nálad van a kulcs, vagy belülről zárt stb. (aki ugyebár csengetni fog, míg be nem jut valahogy...) Figyelj oda erre a sok "apróságra".

 A skype interjú a tanulóm esetében a cégénél lesz, tehát nem mindig otthonról zajlik.

A skype státuszodat állítsd át (Kapcsolódási állapot: Elfoglalt, Láthatatlan), akkor a bejövő hívások nem fognak kicsörögni és szólj előre a hozzátartozóidnak hogy akkor ne hívjanak. (bejövő hívások az interjúd alatt) Nagyon zavaró tud lenni! Ők pedig megsértődhetnek. ("Miért nem vetted fel kislányom, 5-ször hívtalak!")


Figyelj a részletekre! Sok múlik rajta! (akár egy állás) Íme erről egy videó:


4:13


És mosolyogj! Jó sokat! :-)


Sikeres felkészülést kívánok minden érintettnek az angol állásinterjúra skype-on!

Ui.: A 3. tanóra után a tanulóm nyugodt és magabiztos volt, végre el tudott szakadni a nyelvi dolgoktól és egyre inkább önmaga volt. Szerencsére ezt ő is pontosan így érezte. Az a legjobb, ha meg tudod mutatni az igazi önmagadat!

Ha szeretnél velem készülni a skype-os interjúdra, vagy az angol nyelvű állásinterjúdra, keress az elérhetőségeimen!

Szalontai Teréz
online angol magántanár
tanardiak@yahoo.com





2017. február 26.

Címkék: angol állásinterjú skype-on, skype-os interjú angolul, skype angol állásinterjú, angol állásinterjú kérdések, állásinterjú kérdések és válaszok, skype interjú, angol nyelvű skype állásinterjú, interjú skype-on

This entry was posted in . Bookmark the permalink.